Bezienswaardigheden op Tenerife

Als je naar Tenerife gaat kun je van veel meer genieten dan alleen de heerlijke stranden, het fantastische weer en de sfeervolle terrasjes. Mede dankzij het vulkanische karakter van het eiland zijn er een aantal bezienswaardigheden te vinden op Tenerife die het de moeite waard maken om eens een dagje of dagdeel er op uit te trekken.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een deel van de boeiende hotspots die Tenerife telt.

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten op Tenerife bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Tenerife.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Tenerife
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Tenerife via Tiqets

activiteiten en tours op Tenerife via GetYourGuide

Pico del Teide

Een bezoek aan de Pico del Teide mag tijdens een vakantie in Tenerife zeker niet aan je to-do lijstje ontbreken. Met een hoogte van ruim 3.700 meter mag de Pico del Teide zich tot de grootste berg van Spanje rekenen. De vulkaan is ongeveer 150.000 jaar geleden door toedoen van een eruptie ontstaan. Reden te meer dus om dit prachtige natuurverschijnsel van dichterbij te gaan bekijken.

De Pico del Teide vind je in Nationaal Park Teide. Dit park kun je zelfstandig verkennen per auto, maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde trip. Hoewel de vulkaan op afstand al erg indrukwekkend is, is het beklimmen van de Pico Del Teide pas echt een hoogtepunt. Geniet vanaf het La Rambleta platform van het magistrale uitzicht op maar liefst 3.555 meter hoogte. Wil je echt de uitdaging aangaan? Kies er dan voor om ook de top van de El Teide te beklimmen of per kabelbaan te bezoeken. Voor de beklimming heb je vooraf wel toestemming nodig.

Piramides van Guimar

De Piramides van Guimar vind je in het gelijknamige stadje en zijn zeker de moeite van het bezichtigen waard. Ze zijn pas in het begin van de jaren ‘90 erkent als piramides. Voor die tijd werden ze bestempeld als steenterrassen. Lange tijd werd er gedacht dat ze bestonden uit zwerfkeien en door de lokale bevolking waren gemaakt. Een Noorse antropoloog bewees echter anders.

De 6 Piramides van Guimar zijn gemaakt van lavarotsen en kennen een astronomische opstelling. Ben je tijdens de zonnewende op 21 juni in Tenerife? Dan kun je vanaf de grote piramide genieten van een geweldige zonsondergang in tweevoud. Tijdens een bezoek aan de Piramides van Guimar kun je tevens genieten van een expositie over Polynesië én vind je er een indrukwekkende tuin met giftige planten.

Piramides van Guimar

Masca

Eén van de meest authentieke dorpjes van Tenerife is Masca. Dit prachtige plaatsje vind je in het noordwesten en heeft een prachtige ligging te midden van de Tenobergen. Als je van ongerepte natuur, imposante rotsen en schilderachtige decors houdt, mag een bezoek aan Masca absoluut niet ontbreken tijdens je vakantie. Het kleine dorpje is het beste per auto te bereiken.

De weg naar Masca is bochtig en uitdagend maar biedt je een prachtig uitzicht op het magische landschap. Ook het plaatsje op zich is een lust voor het oog. Kleine pittoreske huisjes die langs de rotspartijen zijn gebouwd zijn hier meer regel dan uitzondering. De Baai van Masca staat van oudsher bekend als onderkomen voor piraten. Deze baai kunt je via een pittige wandeling bereiken, maar is ook per boot via Los Gigantes te bereiken.

Nationaal Park del Teide

Het Nationaal park del Teide herbergt naast de Pico del Teide ook een prachtig vulkanisch landschap. Met meer dan 2,8 miljoen bezoekers per jaar mag dit park zich met recht tot één van de best bezochte bezienswaardigheden van Tenerife rekenen.
Nationaal park del Teide is een echte must-see voor natuur en wandelliefhebbers.
Het biedt een grote diversiteit aan landschappen en prachtige plekjes die van alles en iedereen verlaten lijken te zijn. Uiteraard kun je een bezoek aan Nationaal park del Teide ook prima combineren met een beklimming van de Pico del Teide.

Teide Nationaal Park

Loro Parque

Het Loro Parque in Tenerife is een absoluut hoogtepunt als je liefhebber bent van dieren en natuurschoon. Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 13,5 hectare en biedt plaats aan 350 verschillende soorten papegaaien. Je kunt deze vogels in hun natuurlijke habitat bewonderen maar ook een papegaaienshow is bezoeken is een mogelijkheid.

Naast vogels herbergt het Loro Parque ook dieren zoals witte tijgers, alligators en gorilla’s. Ook dolfijnen, orka’s en zeeleeuwen zijn ruim vertegenwoordigd in dit prachtige park. De dolfijnenshow van Loro Parque behoort tot één van de beste van Europa. Een bezoek aan Loro Parque is zowel vermakelijk als indrukwekkend. Dit heeft mede te maken met het fantastische onderhoud van het park en de natuurgetrouwe dierenverblijven.

Loro Parque

Anaga gebergte

Het Anaga gebergte in Tenerife vind je in in het noordoosten van het eiland. Het betreft een beschermd natuurgebied en kenmerkt zich door ruige landschappen van bergen, groene dalen en laurierbossen. Zeker als je een wandel liefhebber bent kun je hier in alle rust genieten van de ongerepte natuur. Hier vind je namelijk nog geen massa’s toeristen. Het Anaga gebergte ligt vlakbij de hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz. Het gebergte is ontstaan uit de samensmelting van 3 eilanden met een vulkanisch karakter.

Aan de kust kun je dan ook genieten van prachtige lavastranden. Als je een wandeling plant in dit gebied kun je tevens kleine dorpjes zoals Las Mercedes bezoeken. Vanaf één van de vele uitkijkpunten heb je een fenomenaal uitzicht over het gebied en de oceaan. Het beste uitzicht krijg je op 1.000 meter hoogte vanaf de Pico del Ingles. Ook een bezoek aan Taganana mag je niet overslaan. Dit dorp was tot voor kort alleen per boot te bereiken. Hier kun je tevens de Nuestra Senora de Nieves bezichtigen. Deze kerk stamt uit 1500. Heb je onderweg trek gekregen? In het kustplaatsje Playa del Roque vind je uitstekende restaurantjes waar je de lekkerste vis kunt eten.

Playa de las Teresitas

Met een bezoek aan Playa de las Teresitas ben je direct overtuigd van het feit dat dit het mooiste strand van Tenerife is. Hoewel de zandstranden van Tenerife voornamelijk zwart zand bevatten, is Playa de las Teresitas voorzien van goudgeel zand en wuivende palmbomen. Je waant je dan ook direct op een bounty eiland. Het strand heeft een kustlijn van maar liefst een kilometer lang.

De bergen in het decor maken het tropische plaatje helemaal compleet. Nabij het strand is er voldoende parkeergelegenheid. Je kunt Playa de las Teresitas dan ook prima met de auto bezoeken. Daarnaast zijn er op het strand diverse knusse barretjes en eetgelegenheden te vinden. Dit strand in Tenerife is dé place to be voor een ontspannen dagtrip.

Playa de las Teresitas

Bezoek authentieke dorpjes zoals La Orotava, Masca en Candelaria

Als je de echte sfeer van Tenerife wilt proeven doe je dat het beste in de authentieke dorpjes van het eiland. Dit doe je het beste in La Orotava, Masca en Candelaria. Zo beleef je de charme van het eiland op zijn best, en kun je tevens genieten van bijzondere bezienswaardigheden.

La Orotava
La Orotava is een klein dorpje vlakbij Puerto de la Cruz. Een bezoek aan het plaatsje kun je dan ook prima combineren met een dagtocht naar Nationaal park del Teide. Het historische centrum van het dorp is gelegen in de Orotava vallei. Dit verklaart direct waarom het dorp op maar liefst 340 meter hoogte ligt.

De binnenstad van La Orotava kenmerkt zich door de prachtige pleinen die met romantische tuinen worden omringd. De Jardin Victoria is hier een beeldschoon voorbeeld van. Ook indrukwekkende historische gebouwen zijn ruim vertegenwoordigd in het dorpje. De typische balkons met Canarische invloeden zijn hier veel te zien. Ook de kerk Nuestra Señora de la Concepción is een bezoek meer dan waard.

Masca
Ook Masca mag in de lijst van authentieke dorpjes op Tenerife niet ontbreken. Zoals hierboven al besproken vind je dit rustige maar indrukwekkende dorp vlakbij de Tenobergen. De route naar Masca alleen is al adembenemend. Het voert je langs imposante rotsen, uitgestrekte valleien en over uitdagende haarspeldbochten. In dit gebied maak je prachtige wandelingen en bezoek je de baai. Dit was vroeger een favoriete thuishaven voor piraten. Masca is een dorp met schilderachtige landschappen en betoverende huisjes.

Candelaria
Candelaria is naast een geliefd bedevaartsoord voor de bewoners van het eiland, ook één van de mooiste authentieke dorpjes van Tenerife. Middelpunt van Candelaria is natuurlijk de grote basiliek aan de Plaza de Patrona de Canarias. De Nuestra de la Candelaria staat bol van schoonheid en bevat maar liefst 3 herkenbare torens. Bij een bezichtiging van de kerk kun je tevens de Virgin de Candelaria bewonderen. Deze vind je achter het altaar van de imposante basiliek. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel pelgrims de weg weten naar dit bedevaartsoord. Deze bedevaart vindt maar liefst tweemaal per jaar plaats in februari en augustus. Het dorpje Candelaria is tevens dé plek voor een middagje struinen over de markt of langs de vele kleine winkeltjes en restaurants aan de Calle Obispo Cacares. Deze straat is geheel vrij van auto’s. Op deze manier kun je optimaal genieten van de typische Canarische invloeden die Candelaria je te bieden heeft.