Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Tenerife op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Tenerife of de Canarische Eilanden kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Activiteiten en tours reserveren

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten op Tenerife bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Tenerife.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Tenerife
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Tenerife via Tiqets

activiteiten en tours op Tenerife via GetYourGuide

Alarmnummer

In geval van nood bel je net als in Nederland 112. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst.

COVID-19 regels voor Tenerife

De coronapandemie zorgt ervoor dat je voor het reizen naar Tenerife en tijdens je vakantie op Tenerife te maken zou kunnen krijgen met een aantal coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden.

✅  Bekijk de coronamaatregelen op Tenerife

Douane

De Canarische Eilanden (dus ook Tenerife) hebben een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie wat betreft accijnzen en belastingen. Wat betreft de invoer in Nederland vanuit Tenerife gelden daarom dezelfde bepalingen als voor invoer vanuit een land buiten Europa. Dat betekent maximaal 1 liter sterke drank of 4 liter wijn en maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren. Houd er rekening mee dat er ook wat betreft de invoer van andere goederen een grens is in waarde.

Feestdagen

Tenerife kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar op heel het eiland tegen. Fameus zijn de processies in La Laguna vlak voor Pasen en de bedevaart naar Candelaria halverwege augustus. Het carnaval wordt ook erg uitgebreid gevierd op Tenerife, met name in Santa Cruz, Puerto de la Cruz en Los Cristianos.

Overzicht van feestdagen op Tenerife:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
30 mei – Día de Canarias
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

Fooien

Hoewel bedieningsgeld inbegrepen is bij bars en restaurants wordt een fooi zeker gewaardeerd. Afhankelijk van het totaalbedrag geef je een fooi van enkele procenten tot bij kleinere bedragen tien procent. Voor kamermeisjes laat je per dag één tot twee euro achter. De beste manier om ervoor te zorgen dat ze weet dat het voor haar is, is door het op het badkamermeubel te leggen. Kruiers geef je één tot twee euro per koffer/tas en bij taxichauffeurs rond je af naar boven.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Spanje is een euroland. Je betaalt op Tenerife daarom gewoon met de euro. Geldautomaten zijn er voldoende, zeker in de toeristische plaatsen. In kleinere dorpen zul je niet altijd een geldautomaat kunnen vinden. Creditcards worden op redelijke schaal, maar niet overal geaccepteerd.

Internet & wifi

De tijden zijn ook op Tenerife snel veranderd. In 2014 schreven we dit nog over het internet op Tenerife:
“Langzaam aan groeit op Tenerife het aantal plekken waar je gratis via wifi het internet op kunt. Horecabedrijven beginnen steeds meer in de gaten te krijgen dat deze gratis service ze extra klandizie op kan leveren. Je herkent dit soort bedrijven vaak aan het bordje Free WIFI bij de deur. Hotels bieden hun gasten ook vrijwel allemaal draadloos internet aan. Bij sommige hotels is dit gratis, bij redelijk wat hotels moet je (soms flink) betalen voor internet. Kijk bij de beschrijving van je accommodatie goed waar internet ter beschikking is en waar je wel of niet moet betalen. Soms kun je alleen in de lobby gratis online en moet je op de kamer wel betalen of kun je daar helemaal niet online.”

Inmiddels kun je op heel veel plekken op Tenerife gratis via wifi online gaan. De kwaliteit verschilt per locatie en in sommige hotels is het draadloos netwerk niet beschikbaar in de kamers, maar moet je gebruik maken van wifi in de openbare ruimtes. Je kunt tegenwoordig ook het mobiele netwerk gebruiken zonder dat je financieel leeggetrokken wordt. Wie een ruime databundel heeft die kan deze ook op Tenerife gebruiken.

Kleding

Als toerist kun je er gewoon lekker casual bijlopen. Gezien het klimaat is comfortabele zomerkleding het beste. Neem in ieder geval ook een vest of trui mee. Deze kun je ’s avonds nodig hebben als het afkoelt na zonsondergang. Overdag kun je in de bergen ook wat warmere kleding gebruiken, zeker gedurende de wintermaanden.

Kranten en tijdschriften

Op Tenerife is het niet lastig om aan Nederlandse kranten zoals de Telegraaf en het AD te komen. Dankzij de hedendaagse techniek wordt de krant digitaal naar de Canarische Eilanden gestuurd en ter plaatse gedrukt. Je koopt daarom op Tenerife de actuele krant van die dag. Weekbladen zoals Privé, Story, Panorama en Nieuwe Revu die verkocht worden zijn meestal van een week daarvoor.

Kranten op Tenerife

Naturisme

Naakt zonnen is maar op weinig plekken gebruikelijk. Tenerife kent vrijwel geen afgelegen strandjes. Naturisten kunnen o.a. terecht op Playa de las Gaviotas in het noorden of op het westelijke strand bij Montaña Roja.

Prijzen

Het prijsniveau ligt in toeristische gebieden ongeveer gelijk aan die in Nederland. Zodra je de dorpen bezoekt waar vooral lokale bevolking komt dan zie je de prijzen flink dalen. Dan kost een kop koffie of glas fris je tussen de euro en anderhalve euro en kun je voor weinig geld heerlijk eten. Benzine, sigaretten en sterke drank zijn door de lage belastingdruk zelfs uitermate goedkoop op Tenerife.

Tijdens happy hour kan het erg goedkoop worden

Reisdocumenten

Alle reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dat kan een paspoort zijn of een Europese identiteitskaart. Dit geldt ook voor kinderen. Let erop dat je identiteitsbewijs ook nog geldig is op het moment dat je terugvliegt.

Roken

Sinds 2011 geldt er een streng rookverbod in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden. In afgesloten openbare ruimtes mag pertinent niet gerookt worden. Op de terrassen van restaurants en bars mag wel gerookt worden. Aparte rookruimtes zijn niet toegestaan.

Op veel plekken geldt een rookverbod

Taal

De officiële taal op Tenerife is Spaans. In de toeristengebieden kun je je met Engels vaak ook prima redden. Andere talen die je tegenkomt zijn Duits, Frans en in mindere mate Russisch (met name in Costa Adeje). In de niet-toeristische dorpen zijn er redelijk wat mensen die alleen maar Spaans spreken.

Telefonie

Op de meeste plekken op Tenerife heb je prima dekking met je mobiele telefoon. In de afgelegen stukken kan de dekking slecht zijn of zelfs geheel ontbreken. Bellen vanuit telefooncellen kan ook nog op Tenerife. Je kunt dan betalen met een telefoonkaart, soms nog met muntgeld. Dit is niet altijd voordeliger dan met je mobiele telefoon naar Nederland bellen.

Tijdsverschil

Op Tenerife is het altijd één uur vroeger dan in Nederland. Omdat de zomertijdregeling op Tenerife hetzelfde is als in Nederland geldt dit zowel tijdens de winter als tijdens de zomer.