Vakantie op Tenerife

Tenerife behoort tot de populairste bestemmingen van Spanje, Ja, je leest het goed: Spanje. Dat komt omdat de Canarische Eilanden, waar Tenerife toe behoort, bestuurlijk onderdeel zijn van Spanje. Omdat Tenerife geografisch gezien een stukje zuidelijker ligt is het eiland bijna het hele jaar door een uitstekende vakantiebestemming. Het klimaat van Tenerife is gematigder dan dat van het Spaanse vasteland. In de zomer is de kans op temperaturen die de dertig graden ruimschoots overstijgen kleiner dan aan de Spaanse costa’s en in de winter is de kans op zonnige dagen met temperaturen van boven de twintig graden groter dan op het vasteland.

Het maakt overigens wel uit waar je zit op Tenerife. Het zuiden is beduidend droger, zonniger en ook warmer dan het deel dat de noordkant van het eiland bestrijkt. Vandaar dat je de meeste badplaatsen aan de zuidelijke kuststroken van Tenerife vindt. In de zomerperiode maakt het minder uit waar je op Tenerife verblijft, maar tijdens het winterzonseizoen op Tenerife is de locatie erg relevant als je goed weer wilt hebben tijdens je vakantie.

Tenerife is een bestemming waarbij de prijzen voor vakanties erg uiteen kunnen kopen. Zo kan het zijn dat je in bepaalde periodes bijna niets vindt onder de duizend euro per persoon, terwijl je op een ander moment ineens heel aantrekkelijke aanbiedingen naar Tenerife vindt op VakantieDealz.nl of een andere aanbiedingensite.

Boek je vakantie naar Tenerife

Wil je een reis naar Tenerife boeken? Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt. Reisaanbieders, autoverhuurders, luchtvaartmaatschappijen die naar Tenerife vliegen… alles wat je nodig hebt om jouw vakantie naar Tenerife te boeken op één pagina.
Regel in een paar kliks jouw reis naar Tenerife.

✅ betrouwbare bedrijven
✅ gemakkelijk online te regelen
✅ kortingen worden direct verwerkt

regel je vakantie naar Tenerife

Miljoenen toeristen

Van alle Canarische Eilanden is Tenerife de best bezochte bestemming. Op jaarbasis reizen er ongeveer 18 tot 20 miljoen toeristen naar de Canarische Eilanden, waarvan ongeveer een derde deel op Tenerife verblijft. Als je kijkt naar de ontwikkeling van het toerisme dan zie je een enorme groei. In 2010 bezochten nog geen 3,5 miljoen mensen Tenerife. Zeven jaar later, in 2017, waren dat er bijna zes miljoen. De toename is vooral te danken aan een hogere bezettingsgraad van de verschillende accommodaties. Hoewel het aantal bedden ook toegenomen is, is het aantal overnachtingen verhoudingsgewijs harder toegenomen door het beter opvullen van beschikbare kamers. Het aandeel van Nederlandse toeristen is overigens vrij beperkt. Gemiddeld is 3 tot 3,5 procent van alle toeristen die Tenerife bezoeken van Nederlandse afkomst. De Belgen scoren met 3,5 tot 4 procent beter. Dat komt mede doordat Nederlanders verhoudingsgewijs wat eerder lijken te kiezen voor Gran Canaria als vakantiebestemming.

Als je naar de statistieken voor Tenerife kijkt dan kun je de volgende informatie daaruit opmaken:
– De viersterrenaccommodaties zijn met ongeveer 40% het meest populair.
– Meer dan de helft van de bezoekers is al een keer eerder op Tenerife geweest.
– Ongeveer driekwart van alle toeristen heeft al tenminste één eerdere vakantie op een Canarisch Eiland doorgebracht.
– Het all-inclusive toerisme heeft een totaal aandeel van ongeveer 25% en is al jarenlang vrij stabiel. Het zijn vooral gezinnen met kinderen die een all inclusive vakantie op Tenerife boeken.
– Ongeveer 15% van alle toeristen huurt een auto.
–  Meer dan tien procent van alle arriverende toeristen heeft vanuit thuis alleen maar een vlucht geboekt en eventueel een huurauto.
– Gemiddeld verblijft men 9 dagen op Tenerife, wat neerkomt op 8 overnachtingen op Tenerife.
– Gemiddeld wordt er 140 euro per persoon per vakantiedag uitgegeven (inclusief vlucht en accommodatie), waarvan ongeveer 40 euro per persoon per dag op Tenerife zelf uitgegeven wordt. De resterende 100 euro per dag wordt in eigen land uitgegeven aan de boeking (vlucht, accommodaties en eventueel vervoer)

Appartementencomplex in Playa de las Americas

Vliegen vanaf Antwerpen

Wil je de drukte van Schiphol vermijden? Gelukkig kan dat op verschillende manieren. Je kon al vakanties naar Tenerife boeken met vertrek vanaf regionale luchthavens zoals Eindhoven. Vanaf deze zomer biedt TUI ook vakanties en vluchten naar Tenerife aan vanaf Antwerpen. De internationale luchthaven van Antwerpen is kleinschalig en daardoor ideaal om relaxed op vakantie te gaan zonder de stress of je wel op tijd door de bagageafgifte en de security check bent.

>> bekijk Tenerife vakanties met vertrek vanaf Antwerpen

Waarom Tenerife bezoeken?

Wij kunnen jullie natuurlijk wel vertellen waarom je specifiek voor Tenerife als vakantiebestemming zou moeten kiezen. De mening van één of enkele personen vertelt echter minder dan een grootschalig onderzoek onder een grotere groep mensen die Tenerife bezocht hebben. De toeristische dienst van de Canarisch Eilanden heeft vrij recent een onderzoek uitgevoerd waarbij men aan bezoekers vroeg waarom ze voor Tenerife gekozen hebben. Daarbij mocht men meerdere keuzes aanvinken.

Dit waren de tien belangrijkste argumenten voor een vakantie op Tenerife:

87,5% noemde klimaat/zon
30,2% noemde rust/relaxen
27,0% noemde de stranden
26,9% noemde de landschappen
14,9% noemde het ontdekken van nieuwe plekken
9,0% noemde de gemakkelijke bereikbaarheid
8,0% noemde de veiligheid
7,7% noemde de kindvriendelijkheid
7,4% noemde de themaparken
6,5% noemde de kwaliteit van de leefomgeving

Opvallend is dat het uitgaansleven en het winkelen buiten de top 10 valt.

Onze persoonlijke mening is dat je hier een mooie mix hebt van indrukwekkende vulkanische landschappen, fraaie stranden, lekker eten, authentieke plekjes en een heerlijk klimaat. Wat heb je nog meer nodig tijdens je vakantie?

Wel of geen all inclusive

Ongeveer zeventig procent van alle vakanties naar de Canarische Eilanden wordt als een all inclusive vakantie geboekt. Op Tenerife ligt dat aandeel nog iets hoger. De exacte cijfers zijn niet bekend, omdat de reisorganisaties geen openbaarheid geven over het aantal boekingen. Op basis van de statistieken die wel bekend zijn, schatten we dan ongeveer 75% van alle vakanties naar Tenerife een all inclusive pakketreis is.

Moet je wel of geen all inclusive vakantie naar Tenerife boeken? Dat is een lastige vraag, want persoonlijke voorkeuren en budget zullen een bepalende rol spelen. Het is goed om te weten dat er tal van voordelen van een all inclusive vakantie zijn, maar dat het eiland voldoende te bieden heeft om je ook zonder een all in pakket prima te verzorgen. Eten en drinken is buiten de hotels lekker en betaalbaar, dus je hebt andere opties.

Heerlijk vakantie vieren op Tenerife

Uit eten op Tenerife

Op Tenerife kun je heerlijk eten (en drinken). De Spaanse keuken is wat ons betreft één van de meest aangename keukens ter wereld: pure smaken die samengevoegd worden tot aangename gerechten. Verse ingrediënten zonder al te veel poespas kenmerken de culinaire wereld op de Tenerife. Denk hierbij aan de tapas, verse visgerechten en lekkere stoofpotjes. Wie een lekkerbek is die kan op Tenerife alle dagen genieten van wat hij of zij voorgeschoteld krijgt. Hoe toeristischer de bestemming, des te minder authentiek de restaurants over het algemeen worden. In badplaatsen zoals Los Cristianos, Playa de las Americas, Costa Adeje en Puerto de la Cruz merk je dat je meer internationaal georiënteerde restaurants hebt. Biefstuk, schnitzels, allerlei soorten hamburgers, pasta’s, lasagne, pizza en spareribs zijn daar meer regel dan uitzondering. Ook zie je daar wat meer Aziatische gerechten, waarbij de Chinees die aangepast is aan de Europese standaarden de boventoon voert.

Als je echt Spaans (of beter nog: Canarisch) wilt eten dan moet je het eigenlijk vooral in de minder toeristische dorpen zoeken. Ga heerlijke verse vis eten in de kustdorpen of geniet van stoofpotten en andere vleesgerechten als je het binnenland van Tenerife in gaat. Hoewel uit eten gemiddeld genomen niet echt duur te noemen is op Tenerife, betaal je in meer authentieke dorpen nog minder geld voor een vaak uitstekende maaltijd.

Wat wij zelf niet kunnen weerstaan als we op Tenerife zijn, zijn de Canarische aardappeltjes. Deze worden geserveerd met een rood en een groen sausje. Dit het beste bijgerecht dat je kunt bestellen op Tenerife.

Als je een wijnliefhebber bent, drink dan vooral de locale wijnen bij je maaltijd. De wijnen die op Tenerife gemaakt worden zijn lekker, vaak erg lekker. De vulkanische grond zorgt voor een mooie volle smaak van de druiven die gebruikt worden om de wijnen te maken. Drink je liever iets anders dan heb je op Tenerife de keuze uit vrijwel alle bekende bieren, frisdranken en alcoholische dranken.

Canarische aardappelen met rode en groene saus... heerlijk!

Excursies

Als je er op uit wilt trekken dan heb je drie opties. De eerste is het gebruikmaken van het openbaar vervoer, de tweede is om met een huurauto het eiland te verkennen en de derde is door middel van een georganiseerde excursie. Op Tenerife kun je verschillende excursies boeken zoals de een wandeltocht op de Teide onder begeleiding van een gids, boottochten waarbij je walvissen en dolfijnen gaat spotten of snorkeltours met schildpadden. Tegenwoordig ben je niet meer afhankelijk van het aanbod dat de locale host of hostess aan je presenteert, maar kun je zelf eenvoudig je excursies op Tenerife regelen. Door dit vooraf te doen voorkom je teleurstellingen. Bij de online aanbieders kun je vaak ook slip-the-line entreetickets kopen voor Loro Parque en waterpark Siam Park.

Bekijk de excursies op Tenerife via Get Your Guide

Vervoer op Tenerife

Wie met het openbaar vervoer wil reizen die kan het voordeligste reizen met de bus. Tenerife heeft een redelijk goed busnetwerk, waarbij vrijwel ieder dorp wel per bus bereikbaar is. Afstanden binnen een plaats leg je beter per taxi af, of indien mogelijk te voet. Taxi’s vind je bij taxistandplaatsen, maar je kunt ze ook op straat aanhouden als ze vrij zijn. De meeste taxi’s rijden op basis van een taximeter. De prijzen verschillen niet zoveel van die in in Nederland. Vanaf wat meer afgelegen en/of rustige plaatsen worden er ook vaak vaste prijzen gehanteerd. Een voorbeeld hiervan is de taxistandplaats bij de winkels in Playa Paraiso. In Santa Cruz rijdt er een tram die je tot in la Laguna brengt.

Vervoer op Tenerife, bijvoorbeeld met de taxi

Auto rijden

Een huurauto biedt je volop vrijheid op Tenerife. Als je van plan bent om het nodige van het eiland te zien is een huurauto vaak de handigste manier om dat te doen. Zeker als je met meerdere personen bent is het vaak ook nog de goedkoopste manier op de bus na. Je kunt de prijzen van huurauto’s op Tenerife vergelijken op Easyterra Tenerife.

Een ander verhuurbedrijf dat we zelf geregeld gebruiken is Sunny Cars. Zij bieden all-in autoverhuur op Tenerife aan: volledig verzekerd en zonder eigen risico. Op die manier kun je onbezorgd een auto huren op Tenerife.

Bekijk de huurauto’s op Tenerife bij Sunny Cars

Wie wil gaan autorijden op Tenerife die moet er rekening mee houden dat het rijden over de soms zeer kronkelige en smalle bergwegen, met name in het noordwesten en noordoosten van Tenerife, wel de nodige discipline en ook rijervaring vereist. Wie langs de zuidkust blijft die zal merken dat het autorijden daar weinig afwijkt van autorijden in Nederland. Waar je op Tenerife rekening mee moet houden is dat op secundaire wegen, met name in de bergen, de gemiddelde snelheid aanzienlijk lager ligt dan op de snelwegen. De reistijden kunnen hierdoor aardig oplopen.

Auto rijden op Tenerife

Brandstof

Als je gaat tanken op Tenerife dan verschijnt er bijna een brede glimlach van oor tot oor als je de prijzen van de brandstof ziet. Door de lagere belastingdruk liggen de prijzen voor een liter diesel of benzine aanzienlijk lager dan in Nederland. De afgelopen jaren lag de prijs op Tenerife gemiddeld op ongeveer 55 tot 60 procent van de prijzen die je in Nederland aan de pomp betaalt. Houd er overigens rekening mee dat niet alle benzinepompen alle dagen open zijn en dat de dekkingsgraad van benzinepompen niet gelijkmatig verdeeld is over het eiland. In toeristenplaatsen en steden is de kans dat je binnen korte afstand kunt tanken vrij groot, in de bergen is het een ander verhaal. Zorg er daarom voor dat er altijd ruimschoots brandstof aanwezig is in de tank.