Voor zonliefhebbers heeft Tenerife bijna een perfect klimaat. Het is op Tenerife niet zo snel te koud, maar ook extreme hitte komt ook niet vaak voor op het eiland. Het aangename subtropische klimaat zorgt ervoor dat het op grote delen van Tenerife vrijwel het hele jaar aangenaam warm en overwegend zonnig is. Het aangename klimaat heeft Tenerife te danken aan de ligging voor de westkust van het Afrikaanse vasteland, waardoor depressies redelijk weinig kans hebben om het rustige weer op Tenerife te verstoren.
Het weer op Tenerife
Temperaturen
De middagtemperatuur ligt aan de zuidkust van Tenerife vrijwel het hele jaar tussen de twintig en dertig graden. Aan de noordkust ligt het kwik vaak enkele graden lager en in het binnenland is de temperatuur vooral afhankelijk van de hoogteligging. Op een hoogte van tweeduizend meter is het gemiddeld ongeveer tien tot vijftien graden koeler dan aan de zuidkust van Tenerife. De eerste maanden van het jaar zijn over het algemeen de koelste maanden. In het zuiden betekent dat gemiddelde maximumtemperaturen van rond of net iets boven de twintig graden. Voor een wintervakantie is dat vaak al warm genoeg. In het noorden is het dan gemiddeld net iets onder de twintig graden.
Gedurende het jaar stijgt de gemiddelde temperatuur met één tot twee graden per maand om uiteindelijk in augustus en september rond of tegen de dertig graden uit te komen. Na september daalt het kwik weer geleidelijk.
Regen
De kans op regen is afhankelijk van de reisperiode en waar je je op het eiland Tenerife bevindt. Zo is de kans op regen in het zuiden aanzienlijk lager dan in het noorden. Er is ook sprake van een nat(ter) seizoen (van oktober tot en met maart) en een droog seizoen (april tot en met september). Tijdens het nattere seizoen zul je vooral zien dat in het binnenland van Tenerife er aanzienlijk vaker bewolking hangt en dat het daar met regelmaat regent. In het zuiden is er nog steeds redelijk wat ruimte voor de zon. In de wintermaanden is er ook een kans op zware regen. De hoeveelheid regen die dan binnen soms zeer korte tijd valt kan ervoor zorgen dat straten bijna in kolkende rivieren veranderen. De kans hierop is het grootst aan de noordkant van het eiland. In het zuiden komen problemen als gevolg van regenval zelden voor.
Hitte
De ligging van Tenerife zorgt ervoor dat de grootste hitte vaak getemperd wordt door het zeewater, dat in de zomer vrijwel altijd een lagere temperatuur heeft dan de lucht. Ook zorgen de passaatwinden op grote delen van het eiland voor wat afkoeling. Soms kan er in de zomermaanden een sterke oostelijke stroming op gang komen waarbij er zeer warme lucht uit de Sahara richting de Canarische Eilanden stroomt. het kan dan gedurende enkele dagen onaangenaam heet worden op Tenerife. Sommige jaren kont dit helemaal niet voor terwijl andere jaren het meerdere malen raak is.
Klimaatstatistieken
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Tenerife zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Tenerife en verschillende plekken op Tenerife. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.