Winkelen op Tenerife

Tenerife is een uitstekende bestemming om heerlijk te winkelen. Het eiland kent een goede mix van winkels, waarbij er gelukkig niet alleen maar sprake is van winkels die zich op toeristen richten. Ook alledaagse winkels zul je op Tenerife volop aantreffen. Zo kent het eiland een redelijk aantal grotere supermarkten, heeft warenhuis El Corte Inglés een grote vestiging in hoofdstad Santa Cruz en zijn ook internationale ketens zoals Mediamarkt en Ikea vertegenwoordigd op Tenerife. Wie wil shoppen op Tenerife die zal zien dat vrijwel alles wat je in Nederland kunt kopen ook hier te koop is.

Invoeren

Het winkelen op Tenerife kent wel één beperking. Dat is de hoeveelheid goederen die je belastingvrij mee mag nemen naar Nederland. Tenerife kent net als de andere Canarische Eilanden een uitzonderingspositie wat betreft de belastingen en accijnzen. Daarom gelden voor invoer vanuit Tenerife dezelfde regels als voor invoer vanuit buiten de Europese Unie. Je kunt dus slechts 200 sigaretten (of 50 sigaren of 250 gram tabak) meenemen naar Nederland (per volwassene). Voor sterke drank ligt de limiet op 1 liter per volwassen passagier. Voor overige goederen geldt een maximaal bedrag per persoon. Momenteel is de totale waarde die je per persoon mee mag nemen (inclusief geschenken) 430 euro.

Winkelcentra & winkelstraten

Wie Gran Canaria kent die weet dat daar een groot deel van de winkels (en horeca) samengevoegd zit in winkelcentra. Op Tenerife kom je ook wel een paar winkelcentra tegen, maar is er gelukkig ook veel sprake van gezellige winkelstraten, wandelboulevards vol winkels en traditionele dorpskernen met winkels. Leuke voorbeelden hiervan zijn onder andere de wandelboulevard van Puerto de la Cruz, de binnenstad van La Laguna, Calle Obispo Cácares in Candelaria en het historische centrum van Garachico. Winkelcentra vind je vooral in Playa de las Americas en Costa Adeje. Een fraai winkelcentrum is Plaza del Duque.

Camera’s, lenzen en elektronica

Op Tenerife barst het van de winkels waar camera’s, laptops, lenzen, mobiele telefoons en andere elektronica aangeboden worden. Hoewel er op Tenerife heus wel goede plekken zijn om dit soort dure producten te kopen, zijn er op het eiland ook veel dubieuze winkeliers actief. Zo worden er aan nietsvermoedende toeristen namaakartikelen verkocht of zogenaamde refurbished goederen. Dit zijn bijvoorbeeld camera’s of telefoons die binnen de garantie defect zijn gegaan en gerepareerd zijn. Ze zien er vaak als nieuw uit, maar zijn het niet. Handelaren kopen dergelijke producten vaak in grotere partijen op en verkopen ze via hun elektronicawinkels aan nietsvermoedende kopers. Realiseer je dat de prijzen van echte nieuwe producten op Tenerife vaak weinig of niets lager zijn dan wat je in Nederland betaalt bij de voordeligste aanbieders. Vraag je je dan af hoe betrouwbaar die ogenschijnlijk goedkope aanbieding op Tenerife is.

Electronica

Sigaretten en sterke drank

Vanwege de aanzienlijk lagere accijns op alcohol en tabak zijn sigaretten en sterke alcoholische dranken op Tenerife een stuk goedkoper dan in Nederland. Zo betaal je voor een literfles Havana Club of Bacardi gemiddeld iets meer dan de helft van wat je er in Nederland voor betaalt. Voor sigaretten liggen de prijsverschillen nog hoger. Zeker voor de goedkope merken sigaretten kan het prijsverschil tot meer dan de helft oplopen. Wie naar Tenerife gaat en alcohol en/of sigaretten nodig heeft die kan deze het beste op Tenerife kopen. Houd bij terugkeer naar Nederland rekening met de invoerbeperkingen. Op het gebied van alcohol zijn de lokale wijnen wel redelijk duur. Flessen wijn die op Tenerife geproduceerd zijn beginnen met prijzen die rond de tien euro liggen. Voor de helft koop je al een redelijke fles Spaanse wijn, die van het vasteland afkomstig is. Het prijsverschil heeft te maken met het de kostprijs om de wijnen te produceren en het feit dat de volumes van de wijnen die op Tenerife geproduceerd worden aanzienlijk lager liggen.

Lokale producten

Als je iets lokaals wilt kopen dan kom je al snel uit bij kunstnijverheidsproducten zoals houtsnijwerk, sieraden, manden of borduurwerk. Onder toeristen doen ook lokale lekkernijen het goed zoals geitenkaas, wijnen, sausjes (mojo) en allerlei zoete gerechtjes. Veel van dit soort producten zijn op Tenerife redelijk goedkoop, mits je ze zo dicht mogelijk bij de bron koopt. Een gevlochten mand die je in een lokaal winkeltje in een dorp koopt zal een stukje goedkoper zijn dan wanneer je het in een souvenirwinkel koopt in een toeristisch gebied. De winkelier zit er dan vaak met een redelijk hoge marge tussen. Hetzelfde geldt voor de winkels op de luchthaven.